ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
fandíme online...

O mistrovství je psáno všechno a všude, takže není potřeba informace duplikovat. Z našeho oddílu můžeme na startu najít Vendu Horčičkovou, Medíka i Ľubku. Pokud budete hodně poslouchat, možná uslyšíte tamní Klusyho komentování. Mezi dalšími pořadateli jsem zaznamenal Šimona Slámu a holky Pišovy.

SPRINT

Venda postupuje, Medík i s Ľubkou bohužel ne; zajímavé, technicky náročné tratě vedly v Terezíně zpočátku vnitřním městem, pak se přesunuly do složitého labyrintu opevnění, tunelů, bastionů,... kde místy bylo dost složité hledat optimální volby. Chyby se dělaly (třeba Tove na nejdelším postupu snad 40") a nevyhnuli se jim ani čeští reprezentanti. Nejlépe se vedlo Kubovi Glonkovi, který doběhl na skvělém 9. místě. Venda běžela poměrně vyrovnaně a se svým 22. místem v cíli vylepšila startovní pozici danou z dopolednícho semifinále.

SPRINTOVÉ ŠTAFETY

Závody proběhly přímo v Doksech, které byly pro orienťáky docela známou destinací. Přimapovaná část prostoru a nápaditá stavba udělaly z tratí plnohodnotný sprint, kde bylo co řešit a kde se dělalo dost postupových chyb. Těm se nevyhnula ani naše štafeta ve složení Knapová - Nykodým - Král - Janošíková, nicméně bojovala a v cíli z toho bylo 5. místo.

MIDDLE

Na krátkou trať jsme se posunuli přímo na shromaždiště, takže budu komentovat spíše autentické dojmy, tentokrát z Bukové hory v Jizerkách. Dopoledne proběhly kvalifikační rozběhy (ty jsme sledovali ještě z auta), boje o medaile jsme už sledovali na živo. Finálové tratě byly opravdovou výzvou, podobně těžké tratě u nás nejsou moc k vidění. Závodníci si dosyta užili těžkých dohledávek v nejtěžší jizerskohorské divočině. Z našich závodníků se v kvalifikaci objevili Medík s Ľubkou, díky speciálním nominačním podmínkách se do finále podíval Medík, který obsadil konečné 54. místo. Z českých závodníků se nejvíc dařilo Denise Kosové a Adéle Indrákové, které obsadily 8., resp. 9. místo. Mezi muži Pavlovi Kubátovi, který doběhl jako 14. Po většinu trati podávala medailový výkon Jana Knapová, která ovšem orazila vedlejší (mužskou) kontrolu a tím pádem diskvalifikace.

ŠTAFETY

Po dni volna jsme se přesunuli na Kokořínsko, do arény, která byla společná pro štafety i klasiku. Tratě štafet vedly v podstatě jediným svahem, který byl ovšem extrémně členitý, rozbrázděný roklemi a několika skalními party. Závod žen byl hodně napínavý, češkám (Indráková - Kosová - Knapová) se dlouho dařilo držet medailovou pozici, chyby na 3. úseku a silné soupeřky nakonec zapříčinily doběh na 5. místě. Ľubka běžela Slovenkám na 2. úseku a přispěla tak k 19. místu. Na mužský závod se poctivě rozpršelo. K tomu pozdní doba a nízké mraky, které dost zatemnily les, takže mnozí závodníci brali do lesa čelovky. Naše štafeta ve složení Kubát - Nykodým - Král běžela vyrovnaně, bez větších chyb a v cíli brala 5. místo.

LONG

Zatímco včerejší tratě vedly jedním svahem, dnešní klasika protáhla závodníky po celém lese a nabídla zajímavé volby postupů přes (nebo okolo) hluboká skalnatá údolí. Parametry byly opravdu strašidelné, např. muži naběhali cca 1 km převýšení. Určitě se mrkněte na mapy a prostudujte jednotlivé volby. Naše posádka po včerejším dešti kupovala v České Lípě deštníky, počasí však navzdory předpokladům vydrželo pěkné :-). Českým závodníkům se většinově dařilo, na výborných 8. místech doběhli Miloš Nykodým i Jana Knapová.