ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
nebo také ve sprintu a sprintových štafetách. Letošní mistrovství v nejkratší disciplíně nám přineslo hned 3 medaile.

23. 5. MČR sprint

Nevím co úvodem, takže se zmíním o nepříliš rozměrném shromaždišti - hřišti při ZŠ Křižná, do kterého jsme se ale nakonec všichni bez potíží vešli. A mimo tradičních toiek, Vavrys stánku a sympatického bufáče také doběhový koridor a velkoplošná obrazovka, kde jsme mohli díky novým svazovým GPS jednotkám sledovat aktuální dění vybraných závodníků na tratích. Takže o zábavu jsme měli postaráno, a že bylo co sledovat...

Pořadatelé připravili závodníkům u nás zatím ne příliš používaný prvek - umělé překážky. Dle mého názoru, však velmi okořenily tratě a v jinak docela jednoduché zástavbě umožnily velice zajímavé volby. Závodníci tak byli nuceni hledat průchozí místa a tím pádem dočítat postup v celém jeho průběhu. Množství chyb dokazuje, že na toto nejsme u sprintu moc zvyklí...

Terce se v D16 bohužel nepodařilo orazit všechny správné kontroly, takže mladší dorostenky vezmeme hopem a sprintujme dál. V D18 si přes oblastní přebor vyběhla právo startu Renča a v dost nabitém poli (45 ks) dokončila na 17. místě, což znamená A licence v dalším roce! Stejného umístění dosáhla Klára v D20.

V hlavní dámské kategorii nám do sestavy až z Olomouce přiběhla reprezentantka Venda Horčičková. Ta v průběhu závodu naplňovala vysoká očekávání, bohužel i jí se však do cesty připletla nesprávná kontrola a místo stříbrné placky byl na světě disk (mapa). Vyběhnutý bod do Svížníka je asi slabou útěchou. Stejného úspěchu - tedy Svižníka, dosáhla i Radka, která jinak v ženách cílovala na 21. místě.

Pánové si vedli o poznání lépe. V mladších dorostencích jsme měli hned 3 zástupce. 29. místo pro Toma, ale hlavné zkušenost z jiné OB dimenze. U Davida značí jeho 33. místo teprve rozběhávání po nedávném zranění. To Vopa asi myslel trochu výše, v průběhu závodu dosti vážně koketoval s medailí - dvojité zahnutí mimo optimální pozice však znamenalo pád na 13. místo.

Všechno napravili kluci o rok starší. Vojta zvládl návrat z Finska a i přes menší zaváhání nakonec "dosprintoval" jako zlatý. (Pozn.: výraz dosprintoval je v uvozovkách záměrně, protože závěrečný úsek do cíle byl v případě tohoto závodníka o celé 2" pomalejší než u autora článku :-)). Vojtův výkon perfektně podpořil Libor na nevděčném, ale výborném 4. místě. Nutno dodat, že ani v jeho případě nebyla medaile daleko od reality...

Také v juniorech jsme měli vysoká očekávání. Štěpán v poslední době velmi zdárně absolvuje nominační závody na JWOC a Jonáš byl už asi 3 x běhat. Jonáš je prostě nevyzpytatelný a když se se mnou v pondělí po měsíční vynucené pauze (štíplý meniskus) vsadil, že vyhraje, rád jsem přijal. Fotomontáž pod odstavcem nenaznačuje, že Jonáš vyhrál suverénně o 20" a já se při další kulturní akci připíšu pár piv navíc... Štěpánovi se nedařilo podle představ a cíloval na 11. místě.

Poslední mistrovskou kategorií jsou muži, kde jsme měli v hlavní kategorii 2 zástupce. Také Michal měl krátký čas na aklimatizaci po příjezdu z Finska. Každopádně oběma klukům pobyt  na severu evidentně svědčil. Michal se po celou dobu držel vepředu a i přes 17" chybu se v cíli dostal do průběžného vedení. Závod byl však teprve v třetině svého průběhu, takže Michal musel čekat. Závod byl opravdu divácky vděčný, plný nečekaných momentů a zvratů. Scénář psali hlavně reprezentační kolegové, kteří semtam neopomněli orazit špatnou, případně vynechat správnou kontrolu. Situaci změnil až poslední startující Chlup, který tak přidělil Michalovi stříbro! Nevím, po kolika letech - snad po 14 (bronzová Mery na MČR KT 2001?) jsme se dočkali medaile v hlavní kategorii. Johan ve finále doběhl těsně před reprezentanty Betem a Dýmem.

Abych nezapomněl na ty nejzkušenější, tak už jen telegraficky:

D50 - 3. Iva

D55 - 2. Mirka

H35 - 2. Vegan

H45 - 2. Juraj

H50 - Pepíno

24. 5. MČR sprintové štafety

V neděli zůstalo na shromaždišti téměř vše při starém, jen závodníci se nemuseli přesouvat do karantény na druhou stranu mapy, ale zůstali přímo ve škole. Samotný prostor závodu byl rozšířen také na sever od centra do sídliště. Pořadatelé opět využili umělých překážek ke ztížení mapování, i přes to však byly tratě mnohem běžečtější a závodníci se museli soustředit více na farsty v dohledávkách než na samotné volby postupů.

Nejprve do svého závodu vyrazili smíšené štafety dorostu. Naší A štafetě ve složení Terka - Libor - Renča - Vojta se bohužel podařilo vyfarstovat už na druhé kontrole. Od té doby nás už podobný kiks minul, takže v cíli z toho nakonec bylo velké stíhací jízdě 8. místo. Oproti loňsku zlepšení o 3 místa, ale také vědomí, že na medaili nám chyběly 2 minuty a Vojtův kontakt se soupeři. B štafetě ve složení Danča - Vopa - Terka Ressová a Dušan se bohužel do cesty připletly špatné kontroly, takže se zařadili k mnohým uchazečům o DISK.

V hlavní kategorii rozběhla A-tým na prvním úseku Radka. A nutno dodat, že svůj úkol splnila, když přiběhla ve skupině s odstupem necelé minuty na vedoucí ZBM. Na druhý úsek byla důvěra vložena do Jonášových nohou (kolen). Druhý ostrý závod za sebou, dnes navíc o pár minut delší a měsíční výpadek se začal projevovat. Jonášův výraz dnes rozhodně nebyl tolik svěží, ale bojoval a ztrátu navýšil jen o vteřiny. Na třetím úseku si Venda napravila náladu a po výborném výkonu (2. čas na úseku) vytáhla štafetu na 6. místo v kontaktu na bronz (mapa). Michal měl na posledním úseku jasný úkol - jít na Procházku. Beťák se však po včerejším výkonu bál a radši mu utekl. Podobnou neplechu ale udělal všem a doběhl si pro zlatou medaili. Michalova procházka nakonec vyústila v téměř zapojení do boje o bronz. Naše štafeta tak mohla slavit výborné 6. místo, se ztrátou pouhých 7" na medaili! B-tým ve složení Madla - Zdeňa - Renča a Štěpán úspěšně dokončili jako 23.

Ve zbylých kategoriích jsme se po DISKu jinak bronzových veteránů dočkali krásného výsledku v prestižní kategorii MIX, kde naše štafeta obsadila 3. místo :-)