ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Přišel čas na další vrchol sezóny - juniorské mistrovství světa, letos s centrem v bulharském Borovets.

I letos najdeme mezi startujícími naše zástupce - Jonáš Hubáček dostal důvěru reprezentovat český tým a Andrea Papugová, reprezentující Slovensko.

Program:

  • ÚT (22. 7.) sprint - start 9:00 CET
  • ST long - 8:00 CET
  • ČT volno (model)
  • PÁ middle Q - 9:00 CET
  • SO middle F - 9:00 CET
  • NE štafety - 9:00 CET

odkazy - stránky závodů, live centrum (najdete průběžné výsledky, GPS tracking vyvolených); facebook, twitter; všechny mapy

Držíme palce!

22. 7. SPRINT

První závod proběhl v městě Samokov. Závodníky čekal technicky spíše jednodušší sprint, kde o výsledku rozhodovaly především rychlé nohy. V průběhu závodu se rozpršelo, to však nejlepším evidentně nevadilo. Jonáš, startující v první skupině, podal na začátek kontrolovaný výkon a obsadil, jako nejlepší z našich závodníků, pěkné 16. místo se ztrátou 0:47 na vítězného Novozélanďana Robertsona (2. Parfianowicz). Podle vlastních slov se dokázal mentálně připravit a nechal celkem 15 s na chybách.
V holkách se nejvíce dařilo Elišce Kulhavé (věkem starší dorostenka), která doběhla na výborném 10. místě (23. Chromá). Andrea sprintovala jako 116. Kompletní výsledky najdete zde.

23. 7. KLASIKA

Závod na klasické trati proběhl vysoko v horách (1300 - 1750 m) a trať to byla opravdu královská. Jonášovi závod příliš nesedl - v první polovině trati vyrobil několik chyb, a když postupně opadala i fyzička, musel se v cíli spokojit s 35. místem a více než 13 min ztrátou na vítěze. I tak však dokázal posbírat několik cenných skalpů (mj. třeba loňského juniorského mistra světa z klasiky, Piotra Parfianowicze). Závod však přinesl první medaili českému týmu, když Marek Minář dokázal výborným závěrem urvat bronz. Jeho výkon ještě podpořil na jedenáctém místě Ondra Semík.
Holkám se závod příliš nevydařil, hodně se chybovalo. Nejlépe skončily dorostenky Anička Štičková a Gabča Hiršová na 33. resp. 35. místě s 19 min ztrátou. Andrea cílovala na 78. místě. Výsledky najdete pod stejným odkazem jako sprintové.

25. - 26. 7. MIDDLE

Middle odstartoval v pátek kvalifikací. Členitý horský terén našim závodníkům příliš nesvědčil - Jonáš i Andrea se nevyvarovali chybám a do bojů o medaile nezasáhnou. Z českého týmu postoupili 4 junioři a 3 juniorky.
Finále proběhlo ve stejném terénu, který zabezpečil vysokou orientační náročnost hodnou mistrovského middlu. Z českých závodníků i závodnic se nejvíce dařilo Katce Chromé, která zaběhla 19. místo. Zbylí okupovali pozice mezi čtvrtou a šestou desítkou. Mapy s postupy vítězů na twitteru - MW. Jonáš se rozhodl finále B vynechat, zafandit a pošetřit síly do štafety. Andrea doběhla na slušném 17. místě.

27. 7. ŠTAFETY

Závod štafet proběhl poblíž přímo v lyžařském centru Borovets. Terénem byl tentokrát méně členity, ale polouzavřený les, tentokrát s hustší sítí lyžarských cest. Kluci konečně naplno ukázali svou sílu a Jonáš měl na konečném stříbru lví podíl! První úsek rozběhl Ondra Semík na 19. místě, ale v balíku (ztráta 1:08). Na druhém úseku se velice dařilo Jonášovi - na prvním radiu byl už druhý a na druhém radiu podle live výsledků dokonce vedl! V cíli nakonec předával Márovi Minářovi na děleném druhém místě s 5s ztrátou od Švédů, ale hlavně mimo přímý kontakt od pozic mimo medaile. Na třetím úseku Mára svou pozici udržel, takže Češi mohli na JMS slavit už druhou, tentokrát STŘÍBRNOU medaili!!!
Holky se aý do 2. úseku držely v otevřeném boji o medaile, na finiši se však velmi chybovalo a štafeta skončila na 7. místě v redukovaném pořadi. Andrea rozběhla slovenskou štafetu na 32. místě (ztráta 7 min).