ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Report z Mistrovství světa v LOBu 2014 v Estonsku.
 
Zdar!
Závody se měly uskutečnit ve městě Põlva v jihovýchodním Estonsku, jenže organizátoři týden před termínem museli změnit místo kvůli nedostatku sněhu, náhradním závodním prostorem bylo městečko Pannjärve, 20 km od Baltského pobřeží. Pořadatelé pro závodníky vypravili autobusy, které jezdili na závody asi 180 km. To bylo sice hezké, ale strávit každý den 5 hodin v buse se nám nechtělo, tak Roman zrušil původní ubytování a objednal apartmán se vším všudy za 5€ pro jednoho. 
Cesta proběhla hladce, nikoho na letišti nezabásli a trenér Roman, servisák Bombis a kuchařka Terka dojeli i s věcma a lyžema bez úhony. V Rize vyhodili Baču s kamarádama a nabrali nás, co letěli letadlem. Následovala 5-hodinová cesta přes Lotyšsko a Estonsko. Do Kohtla-Jarve jsme dojeli asi v 9 večer a když jsme uviděli, co pro nás Vegan domluvil za ubytování, zhrozili jsme se. 5€ za noc prostě není důvěryhodné. Pak jsme hledali alternativu, kterou jsme našli v Hostelu Nela v sousedním Johvi. Tam jsme vydrželi až do konce, i když za tvrdých podmínek, kdy jsme museli půjčovat nádobí ze školy.
 
 
Tak, po vyčerpávajícím úvodu k závodům:
Ve středu se jel middle. Rozjel jsem to fakt dost na jistotu a pomalu a prvních 7 kontrol jsem zajel bez většího zaváhání a pak jsem si řekl, že bych měl už zrychlit a bouchl jsem tam 3 minutovou chybu. 
Jezdilo se dost rovně, nebyly kopce a les byl relativně čistý, takže se v prvních 30 minutách závodu vytvořilo tolik fikaček, že se v tom nedalo vůbec vyznat. Jel jsem celou dobu sám a moc jsem nevěděl, jak mám jet rychle.. Dostal jsem 9 minut, přičemž asi 4 na chybách. To znamenalo 31. místo. Vyhrál Nor Jonas Bakke Madslien. Roman v kategorii M35 neobhajuje a dojíždí na 3. místě.
Na tomhle závodě jsem poznal, o kolik na tom jsou Skandinávci a Rusové líp. Dál už to jen potvrzovali.
 
 
 
 
Den na to, ve čtvrtek, byl na řadě long s mass startem. Prostor nebyl moc velký, proto se jel long na 3 kola. Hned ze začátku jsem udělal chybu, protože měřítko 1:12500 mi nějak nesedí. Potom už jsem jel celou dobu sám. Bylo to na mě docela dlouhé, takže jsem ke konci dělal chyby a nejelo se mi dobře. 32. místo. Ztráta na vítěze byla velká, 14:49. Vyhrál Miso Tuomala z Finska. 
S tímto závodem nejsem spokojen, protože jsem jel fakt pomalu.
 
Následoval den volna, který jse využili k výletu do hraničního města Narva.
 
 
V sobotu se jel sprint. Celou noc před závodem pršelo, takže sněhu bylo ještě míň než předtím. O to byla ale větší zábava, protože přeskakovat na lyžích klacky a kameny baví každého. Sprint se mi povedl asi nejvíc, protože byl krátký. 23. místo, ztráta necelé 4 minuty. Vyhrál Rus Sergey Shalin.
 
 
 
Závěrečným závodem byly štafety. V nich jsme nastoupili ve složení Vašek Šňupárek, já, Petr Horvát. Vašek dojel v kontaktu se Švéďákem, který mi ale ujel, protože jsme neměli stejné farsty a v postupu na trojku jsem se srazil s Norem a zaletěl jsem do lesa. Na 4 jsem zvolil postup po čárce, na které nebyl žádný sníh a ještě jsem uhnul o křižovatku dřív. Pak už jsem ale jel celkem na jistotu a skoro čistě. Předjel jsem Estonce a předával jsem na 6 místě. Petr podal vynikajicí výkon a zakousl ještě Lotyše, takže jsme se radovali z 5. místa (v red. pořadí). Domů jsem si teda aspoň jeden diplom dovezl. 
 
 
sportrec.navirec.com/ui/#19f793a - Tady je GPS tracking celého závodu, na trati jsem přibližně od 48. minuty, kdyby to někoho zajímalo.
 
Po vyhlášení nás čekala cesta do Rigy a noc strávená v hotelu. Letadlo nám letělo den na to, všichni se dostali domů. :D
 
Velký dík patří Veganovi, za to, že se na to nevykašlal a připravil nás na závody, jak mu podmínky dovolily. Není prostě možné, abychom jezdili stejně jako Skandinávci a Rusáci, kteří na lyžích s mapou můžou stát každý den.
Trošku mě mrzí, že se na to dívá Béďa jen ze stránky výsledků a píše o tom, jak jsme neschopní. Sice jsme nezajeli nic, ale na naše podmínky se mi to zdá v pohodě.
Díky taky kuchařce - mamce, která nás i přes bojové podmínky vždy skvěle nasytila a hezky se o nás starala.
 
Omlouvám se za délku článku, ale když už jsem se do toho pustil, tak v plné parádě. 
Štěpánisko psisko ocasisko