ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
Letošního Mistrovství Evropy dorostu se opět zúčastnil náš zástupce - Jonáš Hubáček a ostudu rozhodně neudělal...

MED letos proběhl v poslední červnový víkend (24. - 26. 6.). Po loňském výletu do Španělska jsme mohli české naděje sledovat v domácím prostředí - centrem byl Jindřichův Hradec. Proto jsme se (Mára, Valenťák ml., Katarína, Michal) rozhodli sebrat auto a vyrazit na jih Čech zafandit...

Složení českého týmu:

  • M16 - Jonáš Hubáček, Patrik Horák, Jan Pavlovec, Václav Šňupárek
  • M18 - Adam Chloupek, Jan Klusáček, Tomáš Kubelka, Marek Minář
  • W16 - Karolína Bořánková, Petra Hančová, Lenka Svobodová, Anna Štičková
  • W18 - Hana Dlouhá, Vendula Horčičková, Nikola Kochová, Johanka Šimková

 

V pátek mě v Brně nabralo auto a já jsem doufal, že si aspoň cestou odpočinu a naberu síly po večerní postátnicové oslavě... Osazenstvo mě k tomu samozřejmě nepustilo, tak jsem aspoň mohl sledovat, jaký je Jirka řidič (nakonec bez problému odjezdil celou cestu) a jaký je Michal navigátor (vzhledem k tomu, že nikdo neměl tucha, jak se do Jindřicháče a do Třeboně dostanem a mapa nám jaksi chyběla, tak to taky zvládl). Nicméně jsme si cestu prodloužili prohlídkou Jindřichova Hradce a Pelhřimova. Aspoň víme, do čeho jdeme...

Nakonec jsme šťastně dorazili do Třeboně, kde jsme mohli sledovat závod sprintu. Počasí se před ještě před startem naštěstí umoudřilo, takže jsme fandili přímo u startu, divácké kontroly nebo na doběhu. Poměrně rychlé tratě provedly závodníky rovinatým terénem v parku a městské zástavbě. Výsledky našich borců dopadly mírně za očekáváním - tentokrát se nikomu nepovedlo vybojovat medaili, na velkou bednu se vešel pouze čtvrtý Chlup v M18. Ovšem dalších výborných umístění v první desítce již bylo víc - M16 - 9. Horák; W16 - 7. Štičková, 8 Hančová, 9. Svobodová. Jonáš obsadil po vyrovnaném výkonu (sám uznal, že mu chyběla rychlost) pěkné 11. místo, což je jeho zatím nejlepší individuální výkon na MEDu.

Po závodech jsme si zaběhli veřejný závod ve sprintu, kde jsem nad Jiřím vyhrál svoje první pivo , a kdybych se totálně nezasekal v hustníku, nespadl se skály, nenechal botu v bažině, málem mě nepřejelo auto atd., tak bych určitě porazil i Michala . S ním jsem se ale nevsadil...

V sobotu se běžela klasika. Pro závodníky byly postaveny opět velice rychlé tratě. Terén ovšem nenabízel možnosti významných voleb, závodníci chodili většinou rovně. Chyby se tak dělaly především v dohledávkách, které spousta lidí nedobrzdila a řešila velmi nepečlivě. Výsledky našich dorostenců byly tentokrát mnohem zajímavější. Česká výprava se zásluhou zlaté Karolíny Bořánkové a bronzové Anny Štičkové dočkala prvních umístění na bedně. Ve stejné kategorii ještě obsadila 7. příčku Lenka Svobodová. Ve W18 zaběhly Vendula Horčičková a Nikola Kochová 7., resp. 9. místo; v M16 doběhl bramborový Jan Pavlovec, 9. skončil i přes zranění Patrik Horák; v M18 z našich nejlépe zaběhl 6. Marek Minář. Jonáš se tentokrát nevyvaroval chyb, z nichž ta největší (6 min) jej odsunula z bojů o velkou bednu.

My jsme si po závodech opět zaběhli doprovodný závod, tentokrát kategorii T v rámci ŽB - Čechy, kde jsem opět vyhrál sázku . Během trati jsme navštívili mj. také Jonášovu osudnou kontrolu (na jeho trati č. 6), problémy v dohledávce jsme naštěstí neměli... Odpoledne jsme zajeli na výlet do Jindřichova Hradce, kde jsme pak večer v prostorech zámku zhlédli velice důstojné vyhlašení vítězů z klasiky.

Celé nedělní štafety provázelo deštivé počasí, takže naše papírové práskačky, které jsme nafasovali už v pátek přestávaly fungovat... To byla ale asi tak jediná mrzutost tohoto dne. Závodníky tentokrát čekaly asi nejnáročněnší tratě, které byly postaveny v těžkém kamenitém terénu, který byl navíc zmapován severským způsobem. Celý závod měl velký náboj, prakticky neustále bylo co sledovat a i přes nepříznivý vývoj v některých kategoriích nakonec přinesl i výborné výsledky (pdf). Obě štafety dorostenek se už od prvního úseku pohybovaly na čele, W16 zvítězily způsobem start - cíl, holky W18 soupeřily zejména s Norkami, ale finišmenka Vendula Horčičková skvěle zaběhla a doběhla s výrazným 2 min náskokem. Kluci nám zpočátku brnkali na nervy trochu silněji. Oba rozbíhači chybovali a mírně ztratili kontakt s čelem, naopak druhé úseky zabojovaly - Marek Minář dotáhl čelo a předával na prvním místě s mírným náskokem na Švédy. Jonáš zaběhl parádně - i přes několik chyb (v cíli nebyl příliš spokojený se svým výkonem) snížil ztrátu na čelo a dotáhl štafetu v kontaktu na 5. místě. Oba finišmeni se vypořádali se svými úseky na jedničku - Chlup ustál finiš a doběhl už pro třetí štafetové zlato, Jan Pavlovec doběhl nakonec bronzový.

Jonáš se tedy výrazně zasloužil o bronz ze štafet, dále pak zaběhl dobré 11. místo ze sprintu a po chybě 27. místo z klasiky. Český tým opět obsadil v Poháru národů první místo.