ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
závěrečné kolo světového poháru probíhá ve švýcarském Davosu. Na startu nechybějí naši závodníci - Jonáš Hubáček s Vendou Horčičkovou a ve slovenském dresu Terka Šmelíková. Původně nominovaný Vojta Sýkora bohužel nemohl ze zdravotních důvodů odcestovat.

Na místě nás přivítalo nepříliš vlídné počasí, příčemž jen o pár stovek metrů výše se tekuté srážky viditelně mění v pevnější skupenství. Minimálně úvodní závod štafet by měl atakovat i hranici 2 000 m n. m., takže uvidíme, jestli v karanténě nebudeme předstartovní nervozitu zažehnávat stavbou sněhuláků...

PÁ - máme za sebou modelový trénink, který proběhl v krásném svahu nad Davosersee. Prostor navazuje na embargo individuálních závodů. Horský les je prakticky bez podrostu, sem tam hustníček, trochu více kameny, skály či nějaké kudrliny, nejvíce však prudké kopce :-).

SO - Jonáš i Venda rozbíhali áčkové štafety, které se shodně umístily na výborném 4. místě v redukovaném pořadí (i v neredukovaném ale kluci cílovali na 5. a holky na 6. místě). Jonáš podal prakticky bezchybný výkon, nicméně měl potíže s nadmořskou výškou a tak předával na 9. místě (18. jako neredukovaný) se ztrátou 2:43. Miloš Nykodým a Tomáš Křivda na zbylých úsecích podali skvělé výkony a posunuli českou štafetu až k bramborám. Aby těch synchronizací nebylo málo, Venda předávala po prvním úseku také na 9. místě (celkově 16.), které Denisa Kosová s Terkou Janošíkovou dokázaly v dalším průběhu závodu ještě vylepšit. Na prvním úseku si dobře vedla také Terka Šmelíková, která předávala v mixové štafetě jako 14.

NE - horský middle, kde každá chyba znamenala velký propad v našlapaných výsledcích. Tak by se dal shrnout nedělní závod. 2 zaváhání v závěru trati se nevyhla ani Vendě, která 34. místem bere body do SP. Jonáš se nevyhnul skoro 2´ chybě hned na dvojku, vyrovnaný výkon po zbytek trati znamenal 52. místo. Z českých závodníků se nejvíce dařilo Terce Janošíkové (10.) a Vojtovi Královi (12.). Terka Šmelíková doběhla na 52. místě.

PO - závodní program vyvrcholil náročkou alpskou klasikou, kde nebyla nouze o brutální výběhy, dlouhé obíhačky, ale i jemné dohledávky. Venda téměř zopakovala umístění z předešlého dne, když doběhla na 33. místě. Terka Šmelíková bere 50. místo a Jonáš mezi muži dokončil závod na 66. příčce.

Po závodech se český tým vydal na krátké soustředění s cílem poznat terény MS 2023.