ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
probíhá Mistrovství Evropy v estonském Rakvere a můžeme fandit i našim zástupcům - Jonášovi, Vendě a Medíkovi (v dresu Slovenska).

Po sprintovém MS jsou na evropském šampionátu pouze lesní disciplíny. Pravidla umožňují přihlášku 6 závodníkům z každé země (oproti 3 na MS), takže uspět v dané konkurenci je neporovnatelně těžší.

MIDDLE QUAL.

První seznamovačka se zarostlou plošinou dopadla pro český tým úspěšně, když se všem závodníkům podařilo postoupit do finálových bojů (Venda z 9. místa, Jonáš z 16.). To se bohužel nepovedlo Medíkovi, který poběží finále B.

LONG

Extrémně náročný závod prověřil ze všech možných pohledů na výkon. Třeba vítězka žen si v lese pobyla 90 min (17´ více oproti předpokladům), hned 8 závodníků do závodu nenastoupilo (mezi nimi třeba i Matthias Kyburz či domácí bratři Sildové) a 19 závod nedokončilo či měli na výpisu mezičasů DISK. Jonáš závod dokončil jako jediný z českých mužů na 64. místě se ztrátou téměř 36´, Medík doběhl na 89. místě v čase přes 154´ (ztráta 55´).

Podstatně lépe se dařilo ženskému týmu, kde skvěle zaběhla Terka Janošíková na 10. místě (všechny holky doběhly do 40. místa a tak bodovaly do série SP). Venda doběhla na pěkném 24. místě v čase 103:40.

MIDDLE

Tratě se tentokrát lépe blížily směrným časům, nicméně také dnes nabízely spoustu náročných problémů v zarostlém lese a o chyby tak nebyla nouze (třeba u Tove Alexandersson, která po špatném výkonu doběhla na 14. místě). 2 minutový interval rozhodně nestačil, v lese se tvořily často i několikačlenné vláčky. České holky opět běžely relativně vyrovnaně, chybkám se sice nevyhnuly, ale ustály závod na solidní úrovni. Nejlépe doběhla na 15. místě Terka Janošíková se ztrátou téměř 7´. Venda doběhla na 25. místě se ztrátou necelých 10´ na vítěznou Švýcarku Aebersold.

Mezi muži šlo o švédské mistrovství, když si medaile rozdělili pouze závodníci modro-žlutých barev (5 Švédů bylo do 12. místa a "nejhorší" von Krusenstierna doběhl na 21. místě). Skvěle zaběhl Tomáš Křivda, který po samostatném výkonu (startoval poslední) doběhl na 9. místě se ztrátou 3 minut. Jonáše doběhl na 6. kontrole za ním startující Kasper Fosser, se kterým doběhl až do cíle (společně se však nevyhnuli menším chybkám) - což stačilo na 30. místo se ztrátou 6:31.

ŠTAFETY

Program začal závodem žen a mezi nimi na prvním úseku rozbíhala českou štafetu Venda Horčičková. A vedla si výborně - po úvodních zmatcích na farstách doběhla čelní skupinu a předávala v balíku na 12. místě (ztráta 1:11). Na druhém úseku se po první farstě oddělila dvojice Hagström - Finstrlová, která diktovala tempo po zbytek závodu (na předávce nakonec Švédka minutu před Áďou, za kterou byla díra 3 ´). Na posledním úseku nedala Tove nikomu šanci a doběhla Švédkám pro zlato. Skvěle si vedla také Terka, která podala samostatný kontrolovaný výkon (s menšími chybkami), který znamenal, že ji žádná z dotírajících soupeřek nedoběhla a dofinišovala holkám pro STŘÍBRO!!! Bronz po dramatické koncovce vezou Norky.

Mužům se od počátku příliš nedařilo a nakonec doběhl na 11. místě v redukovaném pořadí (15. místě celkově). Jonáš rozbíhal mixovou štafetu, dlouho běžel v čelním balíku a předával na 21. místě (ztráta 2´).