ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
První kolo Světového poháru probíhá ve švédském Borås. Na programu jsou pouze sprintové disciplíny (pro závodníky generálka na první sprintové MS). Český tým reprezentují také Jonáš Hubáček a Vojta Sýkora.
 

26. 5. SPRINT

V individuálním závodě jednotlivců závodníky čekaly dlouhé a technicky náročné tratě, kde se hodně chybovalo (GPS M, trošku škoda, že zákres trati zakrýval několik důležitých průchodů). Z našich borců se lépe dařilo Vojtovi, který doběhl na 54. místě se ztrátou 1:37 na vítězného Kaspera Fossera. Jonáš po solidním začátku nabral dalších 21", což v cíli znamenalo 70. místo (výsledky na první pohled nic moc, ale nenech se zmýlit, na SP může startovat až 8 závodníků v kategorii, takže konkurence je násobně vyšší než na MS či ME... třeba všech 8 Švédů se vlezlo do 22. místa). Těsně před Jonášem doběhl na 68. místě Piotr Parfianowicz, reprezentující Polsko a v ženách doběhla na 88. místě Ukrajinka Mariya Polishchuk.

Z českých závodníků se nejvíce dařilo Tomovi Křivdovi (23. místo), mezi ženami Terce Janošíkové (21. místo), přestože oba dost chybovali... a body do SP bere také 30. Janďa Stehlíková.

28. 5. KNOCK-OUT SPRINT

Vyřazovacím závodům předcházela kvalifikace, z kterých po chybách naši borci bohužel nepostoupili. Z českých závodníků se dařilo Tomovi Křivdovi, Terce Janošíkové i Jandě Stehlíkové, kteří postoupili až do semifinálových bojů.

29. 5. SPRINTOVÉ ŠTAFETY

Sprintovky našim týmům příliš nevyšly. Jonáš s Vojtou běželi shodně druhé úseky v B, resp. C štafetě. Z lepší pozice vybíhal Vojta, kterému předávala Markéta Mulíčková (jako nejlepší z našich na prvním úseku) na průběžném 16. místě. Vojta se zbylou štafetou poté klesli až na konečné 32. místo. Štafeta B s Jonášem na 2. úseku byla už po úvodní předávce diskvalifikovaná. Štafetě A se také příliš nedařilo. Až kvalitní finiš Terky Janošíkové znamenal v cíli 21. místo (8. místo v redukovaném pořadí).

Pro naše závodníky i celý český tým šlo o důležitou generálku před mistrovstvím světa, které proběhne už za necelý měsíc v Dánsku. Náročné tratě (místy z pohledu čitelnosti mapy až záludné) určitě znamenaly inspirativní zkušenosti do budoucna.